Lilla städhjälpen

Rent på rätt sätt!

Vad du behöver för att städa, diska och tvätta:

 • Handdiskmedel
 • Allrengöringsmedel (PH- 6,5 – 9,5 brukslösning)
 • Toarengöringsmedel (PH- lägre än 6,5 i brukslösning)
 • Maskindiskmedel
 • Bastvättmedel
 • Mikrofiberdukar, mikrofibermopp, dammvippa, diskborste, sprayflaska och fönsterraka

Städning handlar om att förbättra hygienen, trivsel, ekonomi och säkerhet. Hur förebygger du som städar smittspridning?

 • God handhygien.
 • Gör arbetsmoment i rätt följd = rent till orent.
 • Undvik fukt/vattenansamlingar där mikroorganismer trivs.
 • Doppa aldrig använd torkduk i rengöringslösningen.
 • Byt dukar & moppar mellan de olika rummen som vardagsrum, sovrum, allrum, toalett/badrum osv.
 • Noggrann rengöring med vanliga rengöringsmedel räcker oftast för att bryta en smittkedja.
 • Desinfektion med ytdesinfektion eller Virkon (finns på Apoteket) blir nödvändig då misstänkt smittsamt spill ska avlägsnas, t.ex. avföring, blod, kräkning och urin.
 • Punktdesinfektion: Ta på engångshandskar. Torka upp spillet med papper som genast läggs i påse och slängs i sopbehållaren.

Inredning

Börja alltid med det renaste rummet. Avlägsna lös smuts från inredning och inventarier med en torr eller lätt fuktad duk. Avtorka med en fuktig mikrofiberduk på synlig smuts på kontakter, dörrhandtag, bord, stolar, lampor, prydnadssaker. Vik duken 2 gånger så får du 8 sidor att torka med. Lägg handen platt på den hopvikta duken. Jobba med ren yta hela tiden. När alla sidor är använda, byt till en ny duk.

Sovrum

I sovrummet samlas mycket damm tillsammans med hudpartiklar, hårstrån och textilfibrer där mikroorganismer trivs gott. Därför är det viktigt att städa rummet en gång i veckan. Byt lakan och örngott varje eller varannan vecka. Vädra täcke och kuddar ibland. Tvätta dem två gånger per år eller när det behövs. Glöm inte att ta under sängen. Var sparsam med inredningen.

Golv

Dammsug golv och mattor. Städa så torrt som möjligt. Fuktmoppa dvs. efter 30 sek ska det vara torrt. Har du använt för mycket vatten, moppa med en torr mopp. Är det riktigt smutsigt byt till en ren fuktig mopp.

Kök

Det ställs höga krav på den som städar i köket. Varför? Här lagar vi mat och äter upp den och bjuder även gäster. Vi vill inte bli matförgiftade, så det är viktigt att tänka på hygien.
Använd lätt fuktiga mikrofiberdukar och avtorka. Byt ofta till rena dukar.
Diskbänken av rostfritt rengörs bäst med diskmedel tillsammans med diskborste och tvättsvamp. Skölj diskbänken noga och eftertorka med en ren duk. Rengör extra noga i diskhon.
Glöm inte att städa ur kylskåpet. Rensa bort all gammal mat och plocka bort det som inte ska vara kvar.
Grönsakslådorna är viktiga att hålla rena, så ta ur dem och diska dem rena med diskmedel.
Även hyllplanen behöver plockas ut och göras rena emellanåt.
Mikrovågsugnen blir fri från dålig lukt om du sätter in en skål med citronvatten. Koka upp och låt det stå i 15 min och låt luckan stå öppen i en timme att vädra ut.

Toalett/badrum

Spola i toaletten och häll i ett neutralt medel (titta på ph – värdet)och låt det verka. Börja från rent till smutsigt. Fuktig mikrofiberduk utan rengöringsmedel rengör i de flesta fall speglar, handfat, kakel, toalett och badkar/duschkabin. Finns det avlagringar i toaletten kan ett toarengöringsmedel användas för att lösa upp det. Låt medlet verka. Ättika eller citronsyra tar bort beläggningar på kakel och toalettstol. Använder du sura rengöringsmedel, spola fogarna först med vatten så de blir mättade . Det sura medlet kan skada fogarna. Blanda aldrig sura och alkaliska medel. Då kan det bildas klorgas som är mycket giftigt. Använd fönsterraka till kakelväggarna eller duschkabinens väggar. Då får du bort vattnet och du spar på städdukarna. En annan sak man ska tänka på är att toalettborsten behöver rengöras då och då. Rengör även skålen med lite såpvatten.

Tvätt

Använd ett miljömärkt bastvättmedel, utan blekmedel, och tvätta på 40 eller 60 grader. Använd inte sköljmedel till kläder, det innebär en ökad allergirisk eftersom medlet sitter kvar i kläderna och kommer därmed i direktkontakt med huden.

För mer information kontakta
Rita Fast
Städkonsult och städutbildningar
Fast & Co
0709 – 15 81 60
rita.fastco@telia.com

PDF  Skriv ut/Spara ner (pdf) >>